Skip to main content

Norwegian Hydropower: Ny Forskrift om Utleie av Vannkraftanlegg i Kraft


I dag, 1. juli 2010, trer i kraft en ny forskrift om utleie av vannkraftanlegg i Norge. Forskriften fastsetter kriterier for utleie og bruk av driftsoperatør. Ifølge §2, forskriften gjelder:

"avtaler om utleie av vannkraftanlegg og avtaler med driftsoperatør om bortsetting av drift og vedlikehold, som er knyttet til utbygde konsesjonspliktige vannfall med kraftverk og tilhørende anlegg i medhold av industrikonsesjonsloven §5."

Forskriften åpner for tre forskjellige avtalesituasjoner, dvs. når:
  • avtaler om utleie med overføring av driftsansvar (§4) = leietakeren overtar både den kommersielle råderetten og ansvaret for drift og vedlikehold av vannkraftverket;
  • avtale om utleie uten overføring av driftsansvar (§5) = leietakeren overtar kun den kommersielle råderetten over hele eller deler av vannkraftverkets produksjon;
  • operatøravtaler (§6) = eieren setter bort ansvaret for drift og vedlikehold, men beholder den kommersielle råderetten over vannkraftverket selv.
Avtalene må godkjennes av OED (§11) og kan inngås for inntil 15 år (§10).

Disse nye bestemmelser er en direkt konsekvense av Hjemfallsaken fra EFTA-domstolen. Jf. OED websiden om Prinsippet om offentlig eirskap (konsolideringsmodellen) og Hjemfallsaken.

Referanser:

Comments