Skip to main content

Standardavtaler for handel med Elsertifikater - Standard Contracts for Green Certificates

Elsertifikatmarkedet begynte 1. januar 2012 (mandag 2. i praksis). Standardisering av avatalevilkår er alltid en viktig komponent for å sikre fluiditet på markedet. Sammenlignet med de siste green commodity markets som ble etablert de siste årene, har det skjedd det samme med de tre fleksibilitetsmekanismer under Kyotoprotokollen (kvotehandel/AAUs, felles gjennomføring/ERUs og  grønn utviklingsmekanisme/CERs). RECs International hadde også utviklet standardkontrakter for et par år siden for sertifikater underlagt RECs, en for single delivery/spot delivery, og en for several deliveries. 

I forbindelse med oppstart av elsertifikatmarkedet mellom Norge og Sverige har Energi Norge utarbeidet to typer standardavtaler for elsertifikater:

  • Standardavtaler for handel med opsjons- og terminkontrakter med elsertifikater. Ramme avtalen er tilgjengelig her, sammen med generelle vilkår.
  • Standardavtaler for spothandel med elsertifikater. Tilgjengelig her sammen med generelle vilkår.
! Disse avtalene er bare forslag og må tilpasses den individuelle situasjon, med varierende risiko, prosjekttype og salgform. Men initiativet er viktig for å etablere fort en solid og trofast marked for elsertifikater som kan reiser de nødvendige investeringene i fornybar kraftproduksjon.

Svensk Energi har utarbeidet samme type standardavtaler. Se her.

ENGLISH
After the start of the green certificates market between Norway and Sweden on 1 January 2012, the industry organisation for companies involved in the electricity sector, Energi Norge, has published two sets of model contracts. Links provided above.

Comments