Skip to main content

Rett til Elsertifkater for Økt Vannkraftproduksjon: NVE Beskriver sin Beregningsmetode

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har publisert et notat datert 27. juni 2012 som beskriver momentene som NVE skal basere seg på for å beregne økt kraftproduksjon fra vannkraftverk ved tildeling av elsertifikater til utbyggere

Oppgradering av vannkraft - NVE påpeker at oppgradering av vannkraft kan være nødvendig for å  redusere falltap i vannveger, bedre virkningsgrader, tilføre mer vann til produksjonen ved å øke slukevnen i systemet, øke magasinkapasitet, øke fallhøyden, tilføre nytt vann fra nabovassdrag.


Hjemmel - Etter Forskritften for elsertifkater §11 kan en økning av kraftverkproduksjon gi rett til elsertifikater på visse vilkår. §11 gjelder alle eksisterende produksjonsanlegg, mens notatet fra NVE fokuserer på vannkraftverk, dvs. de som blir mest aktuelt å søke i første omgang. §11 lyder som følger:


"Varig økning i produksjonsevne som følge av investeringer i eksisterende produksjonsanlegg gir rett til elsertifikater. Det samme gjelder ved opprustinger, utvidelser og nye produksjonsanlegg til erstatning for eksisterende anlegg.
I vedtalet om godkjenning fastsetter NVE en tildelingsfaktor som representerer økningen i produksjonsevne. For vannkraft gjelder spesielt at økningen beregnes ut fra et hydrologisk grunnlag fastsatt av NVE.
Utbedring på grunn av elde og slitasje anses som vedlikehold og gir ikke rett til elserifikater."

Kommentarer til Forskriften gir allerede nærmere detaljer, blant annet vedrørende forståelsen av begrepet "varig økning". Notatet fra 26. juni 2012 supplerer disse kommentarene. Det er blant annet avklart at ny generator skal gi et påslag på 1%, og ny transformator et påslag på 1 % for kraftverk under 10MW. Større kraftverk eller effekt av ny fast utstyr kan også tas i betrakning, mens økt virkningsgrad må bevises.

Simuleringsmodeller, virkningsgrader og standarder - Kraftverkseier har en del verktøy til disposisjon for å bevise virkningsgradsøkningen; modelltester, feltmålinger, formel (jf. tildelingsfaktor i forskriften §11). Forskjellige kostnader er knyttet til bruk av disse og NVE gir nærmere informasjon om hvorvidt metoden/standarden er godkjent. I noen tilfeller, og som nevnt i §11, kan NVEs hydrologisk avdeling kontrollere kraftverks hydrologiberegning.

Comments