Skip to main content

NVE Vurdering av 2011: "Et Godt Vindkraftår" ... også takket Været.

Norges vassdrags- og energudirektorat (NVE) publiserte i dag Produksjonsstatistikk for Vindkraft i 2011.

NVE rapporterer at produksjon av vindkraft i 2011 tilsvarte:


Samlet installert ytelse [MW] 511,5
Produksjon [GWh] 1 308 (brutto produksjon)
Antall registrerte vindkraftverk 18
Antall installerte turbiner 239
Gjennomsnittlig turbinstørrelse [MW] 2,2
Brukstid (kun kraftverk i normal drift) 2737
Kapasitetsfaktor [%] 31,3
Vindindeks [%] 113,1
Tilgjengelighet [%] 94,7


Vindkraft bidrar nå til 1,0 % av landets samlede kraftproduksjon.

Fremtidig bildet av vindkraftbransjen i Norge må likevel avklares konstant, særlig når Marit L. Fossdal, avdelingsdirektør i NVE, kommenterer at "De gunstige vindforholdene er den viktigste grunnen til at vindkraftverkene produserte mer enn normalt i fjor." 

Det ser fremdeles ut som at Norge må gjennomføre sin stor transisjon og sette seg inn i et industrielt perspektiv når det gjelder vindkraft (se tidligere notat her). Dette bør (hvis ikke "må") være avklart i løpet av 2012 med blant annet første resultat fra elsertifikatmarkedet, avklaring av investeringsbeslutninger (privat/offentlig) i en del store prosjekter, revidert regler for konseskjonsbehandling, og ny energimelding. 

Fossdal peker på en del utviklinger i sektoren som også forklarer økende tall i vindkraftproduksjon: "nyere kraftverkene har svært gode resultater", "utbyggerne er blitt flinkere til å plassere vindturbinene", og "turbinene nå i større grad kan tilpasses lokale vindforhold". Dette skylder primært en bedre planlegging av prosjekter (takket bedre erfaring) og effektivisering av produksjon gjennom nye teknologier. En av de neste utfordringene som ligger i bakken er såkalt "repowering", dvs. når eldre vinkraftturbiner må erstattes.

Comments