Skip to main content

NVE har Publisert Varedeklarasjonen for 2011

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har publisert den nasjonale varedeklarasjonen for 2011. Deklarasjonen skal brukes av kraftleverandørene for å informere sine sluttbrukere om opprinnelsen til den elektrisk energi som ble innlevert i det foregående år, i samsvar med § 8-5 Forskrift om måling, avregning og samordnet opptreden ved kraftomsetning of fakturering av netttjenestrer (Avregningsforskriften). Det innebærer også at kraftleverandører som vil informerer sine kunder om hvor sin leveranse kommer presis fra kan lage sin egen varedeklarasjon basert på blant annet opprinnelsesgarantier. De andre bør bruke NVEs nasjonal varedeklarasjon. Dette er en viktig virkemiddel for å unngå å regne flere ganger samme type produksjon (såkalt dobbelttelling), og særlig fornybar produksjon som kan åpne for høyre priser og støtte.

Den nasjonale varedeklarasjonen tar som utgangspunkt den norske kraftproduksjonen for 2011 (128,1 TWh totalt). Inn i den beregner NVE den fornybare produksjonen til 123.9 TWh, et tall som inkluderer 122,1 TWh vannkraftproduksjon, 1,3 TWh vinkraftproduksjon, 0,6 TWh varmekraft fra biobrensel. 

I den nasjonale varedeklarasjonen er den norske elpoduksjonen korrigert av kjøp og salg av opprinnelsesgarantier, noe som gjør at varedeklarasjonen ser annerledes ut enn elproduksjonen. NVE opplyser at det totale forbruket for kunder som ikke kjøper kraft med opprinnelsesgarantier tilsvarte 109,2 TWh i 2011.

NVE har også beregnet av utslipp av CO2 knyttet til oppgitt miksen var 307 g/KWh, men har kommer også en del eksterne momenter som kvotesystemet.

I følge § 8-5, 2. avsnitt, Avregningsforskriften: 

"Kraftleverandøren som ønsker en individuell varedeklarasjon innenfor [NVE]s ordning for varedeklarasjoner, skal gjøre dette ved å legge til grunn opplysningene lagt ut på internettsiden til [NVE], samt opprinnelsesgarantier innløst i registeret til den avregningsansvarlige."

Forpliktelsen om "fuel mix disclosure" og informasjon til sluttbruker kommer av EU direktivet om felles regler for det indre markedet for elektrisitet (El-direktivet).

Bildet: (c) NVE 

Comments