Skip to main content

Omorganisering av Statkraft for En Bedre Konkurranse?

Konkurransetilsynet kom slutten av februar med en anbefaling om Statkraft som må sees i sammenheng med en rekke tiltak knyttet til konkurransen i det norske kraftmarkedet. Anbefalingen ble gitt i forbindelse med høringsbrev av 17. desember 2010 fra Olje- og energidepartementet (OED) om en rapport utarbeidet av Eksperutvalget om driften av kraftsystemet ("Flere og riktigere priser - Et mer effektivt kraftsystem"). Konkurransetilsynet pekker på offentlig eierskap som en klar utfordring for konkurransen på engroskraftmarkedet.

Statkraft spiller en dominerende rolle på engrosmarkedet. Konkurransetilsynet pekker på her at de offentlige aktørene i markedet 'er vevd sammen i et nett av utbredt direkte og indirekte eierskap mellom selskapene.' Tilsynet understrekker her at 'I tillegg til minoritetseierskap og krysseierskap mellom aktørene, noe som fører til at konsentrasjonen øker ytterligere, er mange av vannkraftverkene eid i felleskap mellom to eller flere selskaper.'

Blant de tiltakene som Konkurransetilsyner foreslår er:

  • å splitte opp det offentlige eierskapet med å dele Statkraft;
  • å begrense antal felleseide kraftverk;
  • å dele inn det norske kraftmarkedet i flere mindre områder (f. eks. 5), såkalt "noder", følgt av innføring av en nodeprismodell. Dette ble anbefalt i rapporten "Flere og riktigere priser - Et mer effektivt kraftsystem" i november 2010 (tilgjengelig HER).
Referanser:

Comments