Skip to main content

På Høring: Forslag til Endringer i Systemansvarsforskriften, Energilovforskriften og Forskrift om Opprinnelsesgarantier (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte 15. november på høring forslag til endring i:
  1. Forskrift 7. mai 2002 nr. 448 om systemansvaret i kraftsystemet (systemansvarsforskfriten);
  2. Forskrift 7. desember 1990 nr. 959 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m. (energilovforskriften);
  3. Forskrift 14. desember 2007 nr. 1652 om opprinnelsesgarantier for produksjon av elektrisk energi (forskrift om opprinnelsesgarantier (OG) for kraft).
Fornybardirektivet og elsertifikatmarkedet krever nødvendige endringer i norsk rett

Formålet med endringene er først å gjennomføre flere bestemmelser fra Direktiv 2009/28/EF, såkalt Fornybardirektivet II samt en litt eldre vedtagelse, nemlig kommisjonsvedtak 2008/952/EF vedrørende Direktiv 2004/8/EF, såkalt CHP Direktivet. Selv om fornybardirektivet ikke er enda inkorporert EØS-avtalen er det viktig å gjennomføre disse bestemmelsene før oppstart at elsertifikatmarkedet 1. januar 2012.

I høringsnotatet peker NVE på art. 16 i fornybardirektivet (Access to and operation of the grids), som definerer et mer detaljert regime for prioritert og garantert adgang til nettet for fornybar kraftproduksjon. For en analyse av disse bestemmelsene, se min presentasjon HER "Preferential access for renewables into the grid: Legal problems in EU law" (C. Banet, Florence School of Regulation, 2010).

Forventet endringer

Endringene skal primært gjelde:
  • i systemansvarforskriften - Rapportingskrav til myndighetene (NVE) i tilfelle systemansvarlige må redusere kutt i produksjon fra fornybar energi.
  • i energilovforskriften - Tidsplan for behandling av søknad om nettilknytting og tidsplan for selve nettilknytningen; plikt for NVE til å gjennomgå reglene om anleggsbidrag.
  • i forskrift om OG for kraft - Tilpasning ny definisjon OG i fornybardirektivet II (mer detaljert krav til innhold; liste av informasjon); Tilpasning av definisjon  for "høyeffektiv kraftvarme" (High Effiency-CHP); tilpasning av tidsperiode (retter opp trykkfeil);
Endringer i innholdet til OG definisjon og HE-CHP bør ikke reise store spørsmål. Det er dermed forventet at debatten fokuserer på regimet for nettilknytting for fornybar energi produksjon.


En tett agenda

Olje- og energidepartement (OED) instruerte NVE om å gjennomføre høringen med forkortet frist. Etter høringen, vil NVE vedta endringene i systemansvarforskriften, mends det er OED som skal vedta endringene i energilovforskriften og forskrift om OG. Planlagt dato for vedtagelse er 7. desember 2011.

Svarfristen er satt til 6. desember 2011.

Referanser: pressemelding NVE, 15.11.2011.

Comments