Skip to main content

Halvårlig Redegjørelse om Viktige EU- og EØS-Saker: Fokus på Energisektoren

Jonas Gahr Støre presenterte i dag til Stortinget den Halvårlig redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker. Når det gjelder energi (nevnt 13 ganger), påpeker Støre i hans tallet at:

Felles syn med EU ? "I de langt fleste utenrikspolitiske saker har Norge grunnleggende felles syn med EU-landene. Vi trenger Europas tydelige stemme og engasjement for å drive store saker fremover. Dette er helt avgjørende for å finne gode løsninger på globale utfordringer som klima, miljø, energisikkerhet ..." Etter min mening, på energi-området kan man mer snakke om opportunitet enn et felles syn med EU. Vilkårene for energipolitikken er relativt forskellige med en avhengihet forhold mellom en produsent og sin klient.

Forskning - "Regjeringen er opptatt av å påvirke innretningen i det nye forskningsprogrammet [...] Blant de innspill vi har fremmet, er økt vekt på globale samfunnsutfordringer som hvert enkelt land ikke kan løse alene – som klimaendringer, ... energiforsyning ..."

Energisektoren og gjennomføring av EU-regelverk -  Etter å ha nevnt at fornybarenergi direktivet 2009/28/EF skal snart inkorporeres i EØS-avtalen (se forrige post HER). Han kunne også understrekke det omfattende arbeidet som krever gjennomføring av 3. energipakken.

Ekstern EU energipolitikk og norsk opportunisme - Støre peker på her at det ligge store muligheter for Norge, som viser den nylig gjennomført besøk av EU energikommisjonær til Norge.
"Kommisjonen legger opp til ytterligere skritt i retning av mer koordinert energipolitikk i EU – noe som blant annet innebærer informasjon om eksterne energirelasjoner, forordninger om utbygging av infrastruktur og scenarioer om hvordan EUs langsiktige klimamål kan nås på energiområdet.
Vi skal merke oss at til tross for større energieffektivitet og lavere totalforbruk av fossil energi i EU, går Kommisjonen ut fra at importbehovet for gass fortsatt vil øke. Kommisjonen omtaler Norge som viktig for EUs energisikkerhet og som en partner med potensial for et forsterket samarbeid. Dette sammenfaller med våre syn. Som stor energileverandør er vi tjent med at det hersker minst mulig usikkerhet i det europeiske energimarkedet."

NB: Europautredningen skal snart levere sine konklusjoner. Den har publisert en del rapporter om EØS-avtalen, blant annet en om energipolitikken.

Full versjon av Jonas Gahr Støres talle (17.11.2011) tilgjengelig HER.

Comments